Το μαγικό χάπι για μια καλή φοιτητική ζωή!

Ποιο είναι το «μαγικό χάπι» που από τη μια μέρα στην άλλη θα καταφέρεις να μη χρωστάς κανένα μάθημα και να συνεχίζεις να κάνεις διακοπές τον Σεπτέμβρη; 

Γράφει ο Γιώργος Μπάκουλης

Παρακάτω παραθέτονται δύο συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν είτε είσαι 1ο έτος , είτε είσαι 10ο

Χτίσε την καθημερινότητα σου με γνώμονά τη σχολή σου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαμορφώνει “μονοπάτια”  με στόχο την ευκολότερη λήψη των αποφάσεων σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλοι σχεδόν έχουμε παρατηρήσει στην καθημερινή μας ζωή πως μερικά πράγματα τα κάνουμε αυτόματα ενώ για άλλες διαδικασίες απαιτείται χρόνος και ενέργεια.

Πως  γίνεται να είμαστε τόσο “χαζοί” και παράλληλα τόσο «έξυπνοι» ;

Η απάντηση δίνετε από έρευνες νευροεπιστημόνων και ψυχολόγων, οι οποίες διαχωρίζουν δύο βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, σε δύο διαφορετικά γνωστικά συστήματα. Το πρώτο το ονομάζουμε αυτόματο σύστημα (automatic system) και το δεύτερο “αντανακλαστικό” σύστημα (reflective system) .

Όταν “χρησιμοποιούμε” το αυτόματο σύστημα είναι σαν να μην σκεφτόμαστε καθόλου, οι πράξεις, οι κινήσεις και οι σκέψεις κυλάνε από μόνες τους, με μηδαμινή προσπάθεια από εμάς. Το παράδοξο είναι ότι όσο ανεξέλεγκτο είναι, τόσο ικανό και γρήγορα καθίσταται.

Από την άλλη μεριά στο αντανακλαστικό περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις και σκέψεις που απαιτούν προσπάθεια και χρόνο για να μεταβούν στο αυτόματο σύστημα.

Όταν ο φοιτητής επιλέγει να ασχολείται περισσότερο με τις σπουδές του τόσο περισσότερο φτιάχνει τα μονοπάτια των νευρώνων στον εγκέφαλο του και τόσο συνήθειες του διαβάσματος περνάνε στο «αυτόματο» μέρος του εγκεφάλου του. Διασφαλίζοντας έτσι λιγότερη πίεση και άγχος για τις τελικές εξετάσεις.

Μάθε σε τι είσαι καλός.

Στο βιβλίο «Managing One’s self » διατυπώνεται η άποψη πως  οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν  πραγματικά σε τι είναι καλοί αλλά αντίθετα έχουν την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζουν ποια είναι τα δυνατά τους σημεία κάνοντας όμως λάθος. Από την άλλη, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι γνωρίζουν τις αδυναμίες τους, ούτε όμως αυτές αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούμε ποιες είναι οι πραγματικές αδυναμίες μας γνωρίζοντας όμως αρκετά καλά τις υποτιθέμενες αδυναμίες που αναπαράγουμε συνέχεια με αποτέλεσμα να τους δίνουμε ζωή στον πραγματικό κόσμο. Πέρα από την προσωπική εξάσκηση, από τις συνήθειες, το κοινωνικό περιβάλλον και  το ταλέντο που έχει ο καθένας μας, μερικά πράγματα μας βγαίνουν αβίαστα και αλλά μας κουράζουν.

Η λύση

Είναι καλό να είσαι παρατηρητικός και  μέσα από την καθημερινότητά  σου, να διαπιστώνεις τι λειτουργεί για σένα και τι όχι. Η πιο απλή τεχνική αλλά εξίσου αποτελεσματική είναι το «feedback analysis» όπου γράφεις σε ένα χαρτί ποια συνήθεια θέλεις να αλλάξεις( για παράδειγμα τον τρόπο που διαβάζεις ). Στη συνέχεια να σημειώσεις  τις προσδοκίες σου  δηλαδή τις αλλαγές  που περιμένεις να δεις μέσα στους επόμενους 4-6 μήνες.  Μετά από το χρονικό διάστημα που έχεις καθορίσει , συγκρίνεις τα πραγματικά αποτελέσματα με τις αρχικές σου υποθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο διαπιστώνεις υπό ποιες συνθήκες αποδίδεις.

Όπως καταλαβαίνεις ,το μαγικό χάπι που ανέφερα στην αρχή δεν υπάρχει. Όλα εξαρτώνται από τις πράξεις σου και από την θέλησή σου να μάθεις τον εαυτό σου μέσα από τα λάθη σου. Ποτέ μην αποδέχεσαι τον εαυτό σου ως το τέλειο προϊόν καθώς πάντοτε  υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

                                                                                                                    

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *