Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στη Σεζάρια Εβόρα

Η Σεζάρια Εβόρα γεννήθηκε στην πόλη Μιντέλο του νησιού Σάο Βισέντε, στο Πράσινο Ακρωτήριο, το 1941. Σε ηλικία 7 ετών έμεινε ορφανή από πατέρα και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Στη χορωδία του ιδρύματος έμαθε να τραγουδά. Σε ηλικία 16 ετών, συνάντησε έναν ναυτικό από την χώρα της, ο οποίος ονομαζόταν Εντουάρντο.

Ήταν ο άνθρωπος που την δίδαξε τα παραδοσιακά μουσικά στιλ των coladeiras και mornas. Τα τελευταία αποτελούν τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας.

Η Σεζάρια Εβόρα ξεκίνησε να τραγουδά σε τοπικά μπαρ και ξενοδοχεία. Με τη βοήθεια τοπικών μουσικών, θα επεδείκνυε τις ικανότητές της και αργότερα θα ανακηρυσσόταν «Βασίλισσα των Μόρνας» από τους θαυμαστές της. Την εποχή εκείνη ήταν διάσημη στο νησί της, σχετικά άγνωστη όμως διεθνώς. Για ένα διάστημα το οποίο η ίδια περιέγραψε ως «σκοτεινά χρόνια» σταμάτησε το τραγούδι.

Έπειτα από ενθάρρυνση ενός εξόριστου μουσικού και προστάτη των τεχνών από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ζούσε στην Πορτογαλία, η Έβορα ξανάρχισε να τραγουδά. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Μπάνα, ο οποίος προσκάλεσε τη Σεζάρια να τραγουδήσει σε συναυλίες σε πορτογαλικό έδαφος, με τη χρηματοδότηση μιας τοπικής οργάνωσης γυναικών.

Ο Ζοζέ ντα Σίλβα, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο την έπεισε να μεταβεί στο Παρίσι, όπου ηχογράφησε το άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλητη Ντίβα) το 1988. Το τραγούδι «Sodade» ήταν η πρώτη της διεθνής επιτυχία και η πρώτη της επιτυχία στη Γαλλία που δεν ήταν στα γαλλικά.

Αυτό σηματοδότησε την απαρχή της παγκόσμιας φήμης για την τραγουδίστρια. Ο πορτογαλικός όρος saudade έχει περίπλοκη σημασία, που είναι δύσκολο να μεταφραστεί. Σημαίνει γενικά νοσταλγία, πόθο, λύπη και μετάνοια. Η έκφραση της «sodade» αποτελεί εσωτερικό στοιχείο στη μουσική του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Το άλμπουμ έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές από τους κριτικούς και το 1992 ακολούθησε ο δίσκος Miss Perfumado, που σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.    H Σεζάρια Εβόρα, πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 70 ετών, στο Πράσινο Ακρωτήρι από πνευμονικό οίδημα. Το 2010 είχε υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, στο Παρίσι, έπειτα από σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στην στεφανιαία αορτή.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Πηγή: www.lifo.gr

Total
2
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *