Το Σ/Κ της Συνόδου με άρωμα Γαλλίας

Μια πρώτη γεύση των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας γεύτηκε η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κρήτη, το Σαββατοκύριακο.

Μια πρώτη γεύση των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας γεύτηκε η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κρήτη, το Σαββατοκύριακο.
Αν και σε πρώτη φάση οι πρυτανικές Αρχές τάχθηκαν υπέρ των βασικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που αφορούν στην εισαγωγή φοιτητών σε σχολές και όχι σε τμήματα, στη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων αλλά και στις συγχωνεύσεις τμημάτων, την ίδια στιγμή, επικρατεί έντονος σκεπτικισμός σχετικά με το νέο μοντέλο διοίκησης που προωθείται το οποίο θα περιλαμβάνει μάνατζερ και εξω-πανεπιστημιακούς.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση προβλέπει σύσταση Συμβουλίου Διοίκησης σε κάθε ΑΕΙ, με μέλη που θα διορίζονται και δεν θα εκλέγονται από τους πανεπιστημιακούς, φοιτητές και υπαλλήλους, όπως συμβαίνει τώρα με το Πρυτανικό Συμβούλιο. Μάλιστα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ λένε: «Αν εφόσον κοινοποιηθούν οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, η κ. Διαμαντοπούλου πει «διάλογος δύο μήνες και μετά νομοθετώ», τότε είναι δεδομένες οι κινητοποιήσεις μας»…

Eίναι πλέον θέμα χρόνου πότε θα ξεκινήσουν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωποι παρατάξεων επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να διοριστούν εξω-πανεπιστημιακοί στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, χωρίς μάλιστα να έχουν λόγο στην επιλογή τους οι ίδιοι.
Επίσης, εμφανίστηκαν αντίθετοι στην υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων και στη μείωση των Εξεταστικών, υποστηρίζοντας ότι, λόγω και της οικονομικής κρίσης, αρκετοί φοιτητές είναι αναγκασμένοι να εργάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους. «Αγκάθια» αποτελούν, ακόμη, ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των ΑΕΙ αλλά και η πρόθεση για καθιέρωση προαπαιτούμενων μαθημάτων και διαγραφή των αιώνιων φοιτητών.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *