Τρίμηνη παύση καθηκόντων σε καθηγητή του ΑΠΘ

Σε τρίμηνη παύση από τα διδακτικά, ερευνητικά και διοικητικά του καθήκοντα, με τις ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις, τέθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ μετά από καταγγελίες φοιτητών για εκβιασμούς, σε περίπτωση που δεν τον ψήφιζαν στις εκλογές της Σχολής του 2007.
Η εξέλιξη ήλθε σε εφαρμογή απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθώς «τέλεσε το πειθαρχικό παράπτωμα της επίδειξης διαγωγής βαρέως απάδουσας στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού».
Αναλυτικά, η πειθαρχική ποινή επιβλήθηκε από το πανελλήνιο αυτό όργανο για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (συμμετέχουν οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς επίσης πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις), μετά από μαζικές καταγγελίες φοιτητών της Σχολής στα συλλογικά τους όργανα (Σύλλογοι Φοιτητών και πολιτικές παρατάξεις της ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΠΚΣ), ότι ο εν λόγω καθηγητής προέβη σε εκφοβισμούς και απείλησε φοιτητές με τη βαθμολογία των μαθημάτων που θα έδιναν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου του 2007, σε περίπτωση που δεν τον ψήφιζαν στις προεδρικές εκλογές της Ιατρικής Σχολής (27 Ιουνίου 2007).
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο εγκαλούμενος «τέλεσε το πειθαρχικό παράπτωμα της επίδειξης διαγωγής βαρέως απάδουσας στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού».
Βάσει του εκλογικού συστήματος που ίσχυε εκείνη την περίοδο στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές που συμμετείχαν στις εκλογές των οργάνων του, μπορούσαν να είναι ρυθμιστές των πανεπιστημιακών εκλογών, αφού συμμετείχαν σε αυτές με ποσοστό 80% των εκλεκτόρων-μελών ΔΕΠ και φοιτητών.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις φοιτητών, οι ίδιοι δέχθηκαν απειλές ότι δεν θα περνούσαν τα μαθήματα της εξεταστικής περιόδου, εάν στήριζαν άλλο υποψήφιο σχήμα. Μάλιστα, γινόταν χρήση απειλής ενός «τόξου» καθηγητών, που «θα δυσαρεστούνταν» εάν δεν εκλεγόταν ο συγκεκριμένος υποψήφιος συνδυασμός.
Αλλοι φοιτητές σε καταθέσεις τους ανέφεραν ότι οι καθηγητές που τους εμφάνισαν ως «τόξο», ήταν καθηγητές μαθημάτων «αποφασιστικών» για τη λήψη του πτυχίου τους, ενώ άλλοι ότι χρωστούσαν μαθήματα των καθηγητών που εμφανίζονταν στην ομάδα αυτή.
Οι καταγγελίες κατατέθηκαν στην Ιατρική Σχολή και στη συνέχεια στις απερχόμενες πρυτανικές αρχές, οι οποίες διενήργησαν ΕΔΕ, τα πορίσματα της οποίας επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *