Τρυπώσαμε σε μια από τις κρυφές συναυλίες του Sofar Sounds Thessaloniki, σε ένα μέρος μυστικό

Φωτογραφία: Αλίκη Αμπατζή

Κυριακή απόγευμα σε μια σχεδόν άδεια και ζεστή Θεσσαλονίκη. Καταφθάνω στην στάση όσο αναπολώ διακοπές και παραλίες, camping και ότι άλλο συνεπάγεται ένα χαλαρό καλοκαίρι. Μπαίνω στο 12 γεμάτη ανυπομονησία και κατευθύνομαι προς Κάτω Τούμπα και πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα ‘’Δωμάτια της γειτονιάς’’.

Γιατί; Για να παρακολουθήσω μια συναυλία του Sofar Sounds Thessaloniki.

Τι είναι όμως το Sofar Sounds;

Songs From A Room ή αλλιώς Sofar Sounds είναι μια start-up επιχείρηση, που ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2009. Το πώς ξεκίνησε και το που αποσκοπεί όμως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μια παρέα μουσικόφιλων πήγε σε μια pub για να ακούσουν μια από τις αγαπημένες τους μπάντες, αλλά είχε πολύ κακό ήχο και θόρυβο. Έτσι, οδηγήθηκαν στο να καλέσουν την μπάντα να παίξει στο σαλόνι τους και όσο παράδοξο και αν ακούγεται πέτυχε. Εκείνη την βραδιά, λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα του Sofar, το οποίο από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει εξαπλωθεί σε 438 πόλεις σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων είναι και η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Φωτογραφία: Αλίκη Αμπατζή

Φτάνοντας στον χώρο γνωρίζω τον Γιώργο, την Μυρσίνη, την Γεωργιάννα και τα άλλα μέλη της ομάδας, που τρέχουν μεν για να στηθεί ο χώρος, να γίνει το soundcheck και όλες οι υπόλοιπες δουλειές, αλλά παράλληλα περνούν καλά και γεμίζουν την ατμόσφαιρα με θετική ενέργεια.

Μια ενέργεια που συνεχίστηκε καθ’όλη την διάρκεια του live με την συμμετοχή των καλλιτεχνών και των θεατών. Ο ήλιος έχει πέσει, τα φώτα, η μουσική και ο χώρος δημιουργούν μια αύρα αστικής ραστώνης, που σε οδηγεί στο να χαίρεσαι εν τέλει που έμεινες στην πόλη. Καθισμένοι και καθισμένες σε χαλιά, σε καρεκλάκια, στο πάτωμα απολαμβάναμε την μουσική, αλλά και την ιδιαιτερότητα των live του Sofar Sounds, το να νιώθεις τους καλλιτέχνες κοντά, πιο οικεία.

Το live τελείωσε και καθώς βρίσκω τον Γιώργο, την Μυρσίνη και την Γεωργιάννα βλέπω χαμογελαστούς ανθρώπους να μαζεύουν τον χώρο και να φεύγουν. Καθόμαστε σε μια παλέτα και ξεκινά μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Πώς ξεκίνησε το Sofar Sounds Thessaloniki;

Γιώργος: Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε το 2016 από την Ελίνα Μωραϊτοπούλου, την Γεωργιάννα Μωραϊτοπούλου και εμένα, όταν ψάχναμε να βρούμε κάτι το οποίο μας αρέσει. Γενικότερα μας άρεσαν πολύ οι συναυλίες ως θεατές, μας άρεσαν πολλά σχήματα από την πόλη και μόλις ανακαλύψαμε τι είναι το Sofar Sounds και ότι υπάρχει στην Αθήνα, φάνταζε ιδανική ιδέα να το ξεκινήσουμε στην Θεσσαλονίκη και να γεμίσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας. Έτσι, έπειτα από συνεννόηση με το Sofar Sounds του Λονδίνου ξεκινήσαμε το Sofar Sounds Thessaloniki, που έχει κλείσει πλέον 3 έτη.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε για να πραγματοποιηθεί μια κρυφή συναυλία;

Γεωργιάννα: Στην πορεία η Ελίνα έπρεπε να φύγει για σπουδές, οπότε ήρθε η Μυρσίνη στην ομάδα μας. Οι δυσκολίες ήταν κυρίως στην αρχή, ως προς την εύρεση του χώρου γιατί δεν ήταν κανείς εξοικειωμένος με την ιδέα. Όλοι έψαχναν να βρουν τα οφέλη και αναρωτιόντουσαν γιατί να πραγματοποιηθεί μια συναυλία σε έναν σχετικά μικρό χώρο. Βέβαια, όσο περνά ο καιρός υπάρχει μια εξοικείωση με την ιδέα και ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός και θετικός. Πλέον, οι δυσκολίες είναι διαδικαστικές. Ακόμη και οι θεατές και οι μουσικοί είναι κάτι που κυλά μόνο του και δεν χρειάζεται την δική μας πίεση, όπως γινόταν στην αρχή.

Πρακτικά, πως επιλέγετε μουσικούς;

Μυρσίνη: Κάποιοι μας προσεγγίζουν από μόνοι τους μέσω της σελίδας στο facebook και από το mail. Παράλληλα υπάρχουν κάποια σχήματα και καλλιτέχνες που μας αρέσουν και τους προσεγγίζουμε εμείς. Δηλαδή είναι κάτι που γίνεται και από τις δύο πλευρές, είναι αυτοτροφοδοτούμενο.

Σημαντικό κομμάτι στην φιλοσοφία του Sofar Sounds είναι και ο χώρος. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχουμε δει συναυλίες σε ταράτσες, σαλόνια και όπου μπορεί κανείς να φανταστεί. Ανυπομονώ, λοιπόν, να μάθω περισσότερα.

Μυρσίνη: Στο εξωτερικό είθισται να γίνονται live σε σπίτια γιατί τα σπίτια είναι πιο μεγάλα και μπορεί να φιλοξενηθεί ένα τέτοιο event.

Γεωργιάννα: Επίσης είχαμε ξεκινήσει με σπίτια και έπειτα ξεκίνησε μια φιλοσοφία να συνδυάσουμε τις δυνατότητες της πόλης. Ας δούμε ως παράδειγμα ‘’Το Δωμάτιο της Γειτονιάς’’, το χώρο που βρισκόμαστε σήμερα. Είναι ένας όμορφος χώρος που δεν τον ήξερε πολύς κόσμος, ούτε εμείς στην αρχή. Οπότε θέλουμε να συνδυάσουμε την μουσική δυναμική της πόλης με την πολιτιστική δυναμική και τους χώρους που μπορεί να μην έχει πρόσβαση κάποιος κάθε μέρα.

Γιώργος: Άρα στην ουσία αυτό που μας ενδιαφέρει πέρα από το κομμάτι του να βγει μια ωραία συναυλία σε ένα χώρο που χωράει πολλούς ανθρώπους, γιατί έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις, είναι το να συνδυαστεί κάπως η μουσική με τις δυνατότητες ενός χώρου, δηλαδή να υπάρχει μια σύμπραξη μουσικής και των τοποθεσιών.

Δημιουργείται, λοιπόν, μια κοινότητα μουσικών, χώρων και θεατών.

Γιώργος: Ναι, δημιουργείται μια παρέα.

Γενικότερα, αν ψάξει κανείς την πλατφόρμα του Sofar και παλιότερα live διαφαίνεται μια έντονη ποικιλομορφία. Τι είναι πιθανό να ακούσει κάποιος σε ένα live;

Γιώργος: Ο καλλιτεχνικός στόχος, ο μουσικός είναι στην ουσία να φιλοξενήσουμε όσα περισσότερα είδη μουσικής μπορούμε τα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν σε μια εκδήλωση σαν το Sofar Sounds, δηλαδή οι εντάσεις πρέπει να είναι πιο χαμηλές μιας και ο κόσμος κάθεται οκλαδόν γύρω από τον καλλιτέχνη. Προσπαθούμε, λοιπόν, να είναι όσο πιο πολύ γίνεται ακουστική η μουσική που φιλοξενούμε και αυτός είναι ο μόνος περιορισμός. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το Sofar Sounds να φιλοξενήσει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη δηλ. έχουμε φιλοξενήσει από πολυφωνικό ηπειρώτικο μέχρι γαλλικό rap, rock, dark wave pop, οπερέτα κ.α.

Φωτογραφία: Αλίκη Αμπατζή

Πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μια κρυφή συναυλία;

Γεωργιάννα: Για να παρακολουθήσει κάποιος ένα live θα πρέπει αρχικά να εγγραφεί στην πλατφόρμα του Sofar Sounds. Αναφορικά με την επιλογή πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται αξιοκρατικά. Συνήθως την τρίτη φορά που δηλώνει κάποιος ενδιαφέρον, επιλέγεται για να παρακολουθήσει το live, χωρίς αυτό να αποκλείει και κάποιους που έχουν δηλώσει λιγότερες από 3 φορές. Επιπλέον στα live παρευρίσκονται άνθρωποι που έχουν κάποιο σκοπό, θέλουν να αναδείξουν κάτι, όπως π.χ. η σημερινή κάλυψη ή εντάσσονται σε ένα ιδιαίτερο πλαίσιο, π.χ. μας είχε ζητηθεί από ένα ζευγάρι που έκανε μήνα του μέλιτος στη Θεσσαλονίκη να παρακολουθήσουν ένα από τα live. Πώς να πεις όχι;

Τι είναι το Sofar Sounds για εσάς;

Γιώργος: Είναι μια προσπάθεια να περνάμε πολύ ωραίες βραδιές. Για μένα νομίζω αυτό είναι και το σημαντικότερο. Μαζευόμαστε με ανθρώπους που αγαπάμε ή που τους γνωρίζουμε και τους αγαπάμε στην πορεία, με μουσικούς που θαυμάζουμε σε χώρους που μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε και που μας φιλοξενούν με πολύ μεγάλη χαρά. Στην ουσία είναι αυτό, μια δημιουργία όμορφων βραδιών και για εμάς. Από ένα σημείο και μετά όταν φεύγει το άγχος της διοργάνωσης το αντιμετωπίζουμε ως θεατές, μαζευόμαστε και ακούμε μουσική .

Μυρσίνη: Νομίζω ότι είναι μια καλή αφορμή να συναντιόμαστε, γιατί κακά τα ψέματα δεν συναντιόμαστε και εκτός Sofar Sounds. Επίσης, όσο καλά και να το οργανώνεις, να το σκέφτεσαι από πριν είναι τελείως διαφορετικό αυτό που σχηματίζεται εκείνο το βράδυ. Πιστεύω πως μας γεμίζει και μόνο η ιδέα να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο για όλους όσους είναι εδώ, τόσο γι αυτούς που το οργανώνουν όσο και γι αυτούς που παρακολουθούν.

Γεωργιάννα: Στην δική μου περίπτωση επίσης υπερισχύει το διαπροσωπικό. Αυτό που μου μένει ουσιαστικά από κάθε live είναι μια αίσθηση και ένα συναίσθημα που κάθε φορά ενώ κατά μία έννοια έχει ένα μοτίβο και θα έπρεπε να είναι το ίδιο, διαφέρει. Διαφέρει, λόγω της διαφορετικής δυναμικής των ανθρώπων που παρευρίσκονται, είτε ως θεατές, είτε ως καλλιτέχνες. Κάθε φορά είναι κάτι διαφορετικό, αλλά εξίσου όμορφο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την μουσική και τους χώρους που είναι ανάμεσά μας και δεν τους ξέρουμε, λόγω καθημερινότητας και συνθηκών, αλλά μας δίνεται η αφορμή να τους γνωρίσουμε με χαροποιούν πάρα πολύ.

Φωτογραφία: Αλίκη Αμπατζή

Δεδομένου ότι υπερισχύει το διαπροσωπικό θα ήθελα πολύ να μοιραστείτε ιστορίες από live που σας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ή ίσως είναι αξιομνημόνευτες, αν και φαντάζομαι πως θα έχετε πολλές στο μυαλό σας.

Γεωργιάννα: Μια φορά, μια γειτόνισσα είχε δει του μουσικούς που περίμεναν να τους ανοίξουμε για να ανέβουν στην ταράτσα που θα γινόταν το live και τους λέει: ‘’Α! Μου έχει περισσέψει κοτόπουλο με ρύζι και σαλάτα θέλετε;’’ και όντως ήρθε με τα φαγητά και τρώγαμε όλοι μαζί.

Γιώργος: Μια άλλη φορά σε ένα μπαλκόνι είχε σταματήσει το live λόγω φασαρίας και οι μουσικοί αποφάσισαν να συνεχίσουν χωρίς μικρόφωνα.

Γεωργιάννα: Γενικά έχουν γίνει διάφορα. Στην προετοιμασία δεν γίνεται κάτι σπουδαίο. Τρώμε πίτσες.

Ποια είναι τα σχέδια για το Sofar Sounds Thessaloniki στο μέλλον;

Μυρσίνη: Θα φύγει η Γεωργιάννα, οπότε θα μείνουν δύο άνθρωποι. Σίγουρα θα υπάρξει κούραση, αλλά και μια ευοίωνη οπτική.

Γιώργος: Να συνεχίσουμε όλοι μαζί και να φιλοξενήσουμε όσους περισσότερους μουσικούς και όσα περισσότερα μουσικά είδη γίνεται. Να ανακαλύψουμε περισσότερους χώρους και μουσικούς στην πόλη.

Μυρσίνη: Επίσης θα έχει ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε μουσικούς από περιφερειακά κοντινές περιοχές όπως η Κοζάνη, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, η Κατερίνη.

Γιώργος: Και να περνάμε ωραία.

Κάπως έτσι έκλεισε η κουβέντα μας με ένα στόχο να περνάμε ωραία.

Φωτογραφία: Αλίκη Αμπατζή

Περισσότερα για το Sofar Sounds Thessaloniki μπορείτε να βρείτε στο facebook, instagram & την πλατφόρμα του Sofar Sounds.

Ομάδα συντονισμού Sofar Sounds Thessaloniki:

Μυρσίνη Μαυραντώνη
Γιώργος Τσιρακίδης
Γεωργιάννα Μωραϊτοπούλου

Ηχολήπτης:
Δημήτρης Τσεσμελόγλου

Βιντεολήπτες:
Αλέξανδρος Καντόρος
Παύλος Παπαδόπουλος
Χρήστος Σαγιάς

Φωτογράφοι:

Κέλλυ Δαναδάκη

Βαγγέλης Μακρυγιάννης

Ομάδα διάσωσης:
Δήμητρα Μπαντή
Tommy Darker

Ηχητικός εξοπλισμός:
Undersound Art Events

Χορηγοί των events του Sofar Sounds Thessaloniki: 
Κρασί Θέμα- Κτήμα Παυλίδη
Μπύρα Άλη

 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *