Τσικνοπέμπτη 2020: 10 κρεατοφαγικά στέκια στην Αθήνα ιδανικά για τη μέρα

Απόκριες χωρίς την Τσικνοπέμπτη, δεν είναι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου γνωστή και ως Kρεατινή, -αφού αυτή την περίοδο σύμφωνα με το έθιμο επιτρέπονται οι «αμαρτίες» πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής-, έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων και δεν προέρχεται όπως πολλοί πιστεύουν από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, αλλά από την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα τις βακχικές τελετές προς τιμή του Διονύσου.

Βέβαια η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας. Τα έθιμα ανά την επικράτεια της Ελλάδας είναι πολλά και διαφορετικά. Όμως, η βάση όλων είναι το ψήσιμο κρεάτων συνοδεία μουσικής που ακολουθείται από ένα μεγάλο γλέντι. Κλασικός προορισμός της μέρας -φροντίστε, όμως, σίγουρα να έχετε κράτηση- η Βάρη που χρόνια τώρα θεωρείται ο ναός της κρεατοφαγίας.

Εκεί θα βρείτε τα γνωστά «Βλάχικα», (Λεωφόρος Βάρης 35, Βάρη, 210 8956141), που σε cult ατμόσφαιρα προσφέρουν τα ωραιότερα κρέατα της πόλης, αλλά και τον «Τσολιά» (Λεωφ. Βάρης 45, Βάρη, 21 0895 2446), που αποτελεί μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας, μιας και την έχουν τιμήσει μεταξύ άλλων ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ομάρ Σαρίφ, αλλά και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αν έχει καλό καιρό, προτιμήστε να καθίσετε στον υπαίθριο χώρο, με τους βραχόκηπους και τα τρεχούμενα νερά, που θυμίζουν πλατεία ορεινού χωριού.

Λίγο πιο πάνω, στο δρόμο προς Κορωπί, θα βρείτε το «Τεφαρίκι» (Λεωφόρος Βάρης Κορωπίου 193, Κορωπί, 21 0662 8694). Κλασική ταβέρνα που ξεκίνησε από απλή καντίνα, συνδυάζοντας την παράδοση με μοντέρνες πινελιές, φημίζεται για τις σπαλομπριζόλες της, που προμηθεύεται από τον Αγγελή όπως και όλα τα υπόλοιπα κρέατα, ενώ, τα υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιούν στη κουζίνα είναι ελληνικά και μόνο. Εδώ δεν σερβίρουν τζατζίκι, φέτα και χωριάτικη -θα το δείτε αναγραμμένο και στον μαυροπίνακα- όμως, το μενού περιλαμβάνει απίστευτα μαγειρευτά, όπως θα τα έκανε η μαμά μας.

Σημείο αναφοράς τόσο για το καλό του κρέας όσο και για την εξαιρετική φιλοξενία, το «Basegrill Athens» (Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, 210 57 57 455) από το 2005 , όταν τα αδέρφια Βασίλης και Σπύρος Λιάκος πήραν την απόφαση να ανοίξουν ένα μαγαζί που θα ήθελαν καταρχάς οι ίδιοι να τρώνε, έχει αναγάγει την κρεατοφαγία σε επιστήμη. Εδώ, λοιπόν, όλα τα κρέατα κόβονται και ψήνονται όπως πρέπει, -γιατί το κάθε κομμάτι, όπως λένε οι ιδιοκτήτες, χρειάζεται τον τρόπο του. Δοκιμάστε λουκάνικο από μαύρο χοίρο, ή ένα ταρτάρ που φτιάχνεται από αγελάδες της ελληνικής στεππικής φυλής της Κατερίνης και συνοδεύστε το γεύμα σας με κρασί που παράγουν οι ίδιοι από τους δικούς τους αμπελώνες σε συνεργασία με το Οινοποιείο Οικογένειας Γκιρλέμη.

Φυσικά, όταν μιλάμε για κρέας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην Αργεντινή, μια χώρα που φημίζεται για τις εκτροφές, τις κοπές και το καλό ψήσιμο. Εκεί, ο Νίκος Μυλωνάς, έμαθε τα μυστικά της σχάρας, έφερε στην Ελλάδα το «επαναστατικό» ψήσιμο του κρέατος ala Argentina και το δίδαξε στους γιους του, οι οποίοι συνεχίζουν την παράδοση στο  «Argentina» ( Μπιτάκου 3, Καλέντζι, Μαραθώνας, 2294066476).

Δοκιμάστε τη διάσημη ζουμερή μπριζόλα-σήμα κατατεθέν τους, η οποία προέρχεται από ανώτατης ποιότητας φρέσκα μοσχάρια γάλακτος και ψήνεται σε απόσταση από τα κάρβουνα, μαζί με πατάτες papas fritas. Να ξέρετε πως είναι τεράστια, οπότε μπορείτε να τη μοιραστείτε τουλάχιστον με δύο ακόμα άτομα.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *