University on Line

Ότι το διαδίκτυο έχει γίνει καθημερινότητα για τον καθένα, είναι πασιφανές. Ότι κάθε Πανεπιστήμιο που σέβεται τον εαυτό του, έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο διαδικτυακό κυβερνοχώρο είναι γεγονός. Το ερώτημα είναι: μήπως τελικά αυτά τα site δε διευκολύνουν το φοιτητή αλλά το αντίθετο; Το Crash Test αρχίζει…

Ότι το διαδίκτυο έχει γίνει καθημερινότητα για τον καθένα, είναι πασιφανές. Ότι κάθε Πανεπιστήμιο που σέβεται τον εαυτό του, έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο διαδικτυακό κυβερνοχώρο είναι γεγονός. Το ερώτημα είναι: μήπως τελικά αυτά τα site δε διευκολύνουν το φοιτητή αλλά το αντίθετο; Το Crash Test αρχίζει…

Thess@loniki

Με την πρώτη ματιά, το site του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (www.uom.gr), κερδίζει πόντους. Είναι πιο φρέσκο και νεανικό απ’ ότι του Αριστοτελείου (www.auth.gr), που όσο να πεις είναι κάπως παλιομοδίτικο και βαρετό. Το Πα.Μακ. έχει επενδύσει σε μια ιστοσελίδα με γρήγορη πληροφορία που ανανεώνεται με νέα όπως: Υποβολή Προτάσεων Ιδρυμάτων, Υποτροφίες, Erasmus, Ερευνητικά Βραβεία και οτιδήποτε άλλο. Επίσης, υπάρχουν γενικές ιστορικές πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο (όπως και σε όλα τα υπόλοιπα site), είναι καταγεγραμμένες όλες οι Σχολές του σε λίστα (άμεση σύνδεση στο αντίστοιχο site) και διάφορες άλλες υπηρεσίες (βιβλιοθήκη, δικτυακές- τηλεματικές υπηρεσίες, προγράμματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, περιβάλλον ασύγχρονης εκπαίδευσης!). Το μόνο που δεν καταχωρείται είναι η υλη των μαθημάτων, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα ελληνικό site, σε αντίθεση με το εξωτερικό που οι περισσότερες σχολές έχουν και την ύλη και τα βιβλία και τα στοιχεία του καθηγητή on line.
Αν τώρα μεταβούμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο www.auth.gr, θα δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι ανάλογα. Δεν υπάρχει η ενημέρωση που απαιτείται για ένα Πανεπιστήμιο τέτοιου βεληνεκούς, ενώ στη λίστα με τα Τμήματα του Πανεπιστήμιου δεν μπορείς να μεταβείς απευθείας στο αντίστοιχο Url. Η γενική πλοήγηση εμφανίζει κλασσικά πεδία, τα οποία δεν ενημερώνονται συχνά. Καινοτομία του site αποτελεί, το ημερολόγιο που εμφανίζει όλες τις ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου με μια απλή επιλογή της ημερομηνίας. Ομολογουμένως, κάτι πολύ χρηστικό για τους φοιτητές και όσους ψάχνουν κάποια πληροφορία. Στα θετικά πρέπει να υπολογιστούν και οι έγκαιρες αλλαγές στα τηλέφωνα των Τμημάτων ή της Γραμματείας, όταν χρειάζεται. Ευτυχώς, τα site των Τμημάτων του ΑΠΘ δεν κινούνται σε όμοιο κλίμα. Για παράδειγμα η Αρχιτεκτονική έχει απόλυτα ενημερωμένο site. Απ’ την άλλη βέβαια η Σχολή Καλών Τεχνών δεν είναι πολύ υπερήφανη για την ιστοσελίδα της που ίσως έχει πάψει να ανανεώνεται πια!

Web Athens

Αντίστοιχη αισθητική με του Αριστοτελείου έχει και η ιστοσελίδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (www.uoa.gr) με αρκετές όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο. Εδώ θα βρείτε πολύ εξυπηρετικές συνδέσεις, όπως οι χάρτες αρκετών περιοχών της Αθήνας σε περίπτωση που δεν έχετε μάθει ακόμη πολύ καλά την πόλη. Επίσης υπάρχει καλή στοίχιση των εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου (άριστη κατηγοριοποίηση). Τέλος, διατίθεται ένας πλήρως ενημερωμένος κατάλογος με όλα τα τηλέφωνα των καθηγητών, της γραμματείας, διαφόρων φορέων του πανεπιστημίου όπως τα γραφεία διασύνδεσης, τα γραφεία Erasmus κ.α.
Στην ΑΣΟΕ (www.aueb.gr), απ’ την άλλη, στην πρώτη σελίδα αναρτώνται τα νέα του πανεπιστημίου τα οποία εμφανίζονται με τη μορφή εικονιδίων και μικρών ενημερωτικών κειμένων. Τα νέα αφορούν σε σεμινάρια, αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες των φοιτητών, διαλέξεις καθηγητών ή και απονομές βραβείων. Τα υπόλοιπα είναι πάνω κάτω τα ίδια, καινοτομία θεωρείται το Link που δίνει γρήγορη πρόσβαση στα web mail (προπτυχιακοί φοιτητές, e-class), που εμφανίζει όμως το μήνυμα “πρόβλημα στην τοποθεσία του web”;
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τώρα, δεν είναι από εκείνα που μπορούν να καυχώνται για το site τους(www.panteion.gr) αν και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου. Οι βασικές πληροφορίες υπάρχουν, ωστόσο, το site δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενο. Σου προκαλεί μια νύστα, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, εκτός κι αν νυστάζω ενώ κάθε φορά που ψάχνω κάτι! Αυτό που πρέπει να αναγνωριστεί είναι το πεδίο “Υποδοχή Πρωτοετών” όπου ο ψαρωμένος φοιτητής, μπορεί να καταλάβει τι υπάρχει μέσα σε αυτό πανεπιστήμιο αλλά και τι δικαιούται (στέγαση, σίτιση).
unipi.gr
Όσο για το Πανεπιστήμιο του Πειραιά (www.unipi.gr), οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν φοιτητές που το θεωρούν χρηστικό και βολικό ενώ άλλοι έχουν διαφορετική γνώμη «σήμερα είναι Δευτέρα 5 Οκτώβρη, δικαιολογείται μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πειραιά η τελευταία ανακοίνωση να είναι αναρτημένη από τις 25/09/09 και η αμέσως προηγούμενη από τις 17;», αναφέρει χαρακτηριστικά φοιτήτρια του Τμήματος Πληροφορικής. Η αλήθεια είναι ότι η ενημέρωση δεν είναι άμεση, τουλάχιστο όμως πλοηγείσαι στους χώρους άνετα, οι γενικές πληροφορίες που χρειάζονται σε έναν νέο φοιτητή υπάρχουν, ίσως όμως για έναν μεγαλύτερου έτους φοιτητή δεν είναι ό,τι καλύτερο. Στα συν, ότι μπορείς να βρεις τον Οδηγό σπουδών αναρτημένο στο site και να τον ξεφυλλίσεις από την αρχή ως το τέλος.

Site …seeing

Στα Γιάννενα, εκτός από τέλεια φοιτητική ζωή, θα χαρείτε και ένα πολύ καλό site (www.uoi.gr). Στη δεξιά πλευρά είναι αναρτημένες όλες οι ανακοινώσεις και τα νέα του Πανεπιστημίου και προφανώς ενημερώνονται καθημερινά γιατί σε ποσοστό 100% βρίσκεις αυτό που θέλεις. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι η λίστα με τις online υπηρεσίες που είναι καταγεγραμμένες στο πλάι. Υπηρεσία Στέγασης (βρίσκεις ακόμη και ενοικιαστήρια!), online φοιτητολόγιο, e-course και πλήθος άλλων χρήσιμων Link που εξασφαλίζουν χωρίς κανένα πρόβλημα τη σωστή πληροφορία. Σε ανάλογη φιλοσοφία κινούνται και οι ιστοσελίδες των Τμημάτων, στις οποίες μπορείς να συνδεθείς άμεσα. Ο ενθουσιασμός δεν είναι ο ίδιος για το www.uth.gr,την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε αυτή τη γενική σελίδα θα βρείτε πληροφορίες και για τις σχολές του Βόλου και για της Λάρισας, ωστόσο, υπάρχει και ξεχωριστό site για την Ιατρική της Λάρισας με την προσθήκη ενός απλού med. (www.med.uth.gr). Η Ιατρική φαίνεται πιο οργανωμένη, το κακό είναι ότι και οι δυο σελίδες δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες στο μάτι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια θετικά σημεία, τουλάχιστον όσον αφορά το Πανεπιστήμιο της Λάρισας όπου μπορείς να βρεις μέχρι και πρόγνωση του καιρού για την υπόλοιπη μέρα ενώ λειτουργεί και google search για να εντοπίσεις τη γεωγραφική θέση του Πανεπιστημίου, που πρόσφατα άλλαξε και όνομα (Βιόπολις). Κατά τα άλλα, οι ανακοινώσεις για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα πονεμένο θέμα. Σπάνια αναρτώνται νέα και, αν αναρτηθούν, έχουν να κάνουν με εκδηλώσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Και οι φοιτητές οι ίδιοι δυσανασχετούν με αυτή την κατάσταση, ωστόσο, καμιά αλλαγή δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον.

Click me Patra

Προχωράμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών (www.u-patras.gr). Εδώ επικρατεί μια minimal και οργανωμένη σχεδίαση της ιστοσελίδας. Η πληροφορία καταχωρείται πίσω από ξεκάθαρα link στα οποία μπορείς να μεταβείς με ένα απλό κλικ. Πολλές από τις ανακοινώσεις εμφανίζονται και με την μορφή word αρχείου που μπορείς να το αποθηκεύσεις αν το θέλεις για προσωπική χρήση. Η γενική πλοήγηση εκτείνεται σε θέματα γνωστά, αλλά διατίθενται και πληροφορίες σχετικές με τον πολιτισμό και γενικότερες κοινωνικές δράσεις στην πόλη, όπως η μέριμνα για τα ζώα, εκκλησιαστικά θέματα, ραδιοφωνικές μεταδόσεις ή και το πανεπιστημιακό γυμναστήριο με το πρόγραμμα του. Οι ανακοινώσεις ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το καλό είναι πως το site του κάθε επιμέρους Τμήματος, έχει αναρτημένες και ξεχωριστές ανακοινώσεις. Συμπέρασμα, χωρίς να είναι κάτι ουάου, είναι σίγουρα ένα site που έχει λόγο ύπαρξης για τους φοιτητές.


Έβρος …επιλογών

Last but not least αφήσαμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Σχολές από τέσσερις πόλεις (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη), φιλοξενούνται μέσα στο www.duth.gr. Εύκολο site,που παρέχει ολοκληρωμένη πληροφορία, έχει άμεση ενημέρωση, ενδιαφέρουσες παραπομπές (Υπολογιστικό Κέντρο,Utopia Duth server,Science portal). Υπάρχει μηχανή αναζήτησης της σχολής που σε ενδιαφέρει και ταυτόχρονα η γαλάζια-μπλε εικόνα ξεκουράζει το μάτι. Το πρόβλημα αρχίζει μόνο όταν επισκεφτείς τους ιστοχώρους των ίδιων των Σχολών. Ενώ οι σελίδες μπορεί να έχουν όμορφο σχεδιασμό (ειδικά οι σχεδιασμοί των Αρχιτεκτόνων είναι άψογοι σε όλες τις πόλεις), ωστόσο τίθεται θέμα με την συχνότητα της ενημέρωσης. Για παράδειγμα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στην Κομοτηνή, μέχρι την ώρα που γράφω ως τελευταία ανακοίνωση έχει το «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία 1» που αναρτήθηκε στις 16 Σεπτέμβρη! Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε site των σχολών της Ξάνθης.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *