Βαγγέλης Γιακουμάκης | Άγρια βασανιστήρια λίγο προτού βρεθεί νεκρός;

Άγνωστες λεπτομέρειες της υπόθεσης του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεχόταν άγρια βασανιστήρια ακόμα και λίγα 24ωρα πριν από την εξαφάνισή του ενώ φαίνεται να ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος για δύο ολόκληρα χρόνια μέσα στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Είχε μιλήσει σε συμφοιτητή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, δύο μόλις μέρες πριν την εξαφάνισή του είχε εκμυστηρευτεί σε συμφοιτητή του το δράμα που περνούσε με σκληρές μορφές bulling, βασανιστηρίων ακόμα και σεξουαλικά πειράγματα που οδήγησαν τον Γιακουμάκη σε απόγνωση:

«Ο…δεν ήθελε ούτε καν να μιλάω. Και όταν μιλούσα με κορόιδευε και ήθελε να με βλέπει στο πάτωμα να υποφέρω χωρίς να μας δίνει βοήθεια»

Άκουγα να χτυπούν τον Βαγγέλη

Μια κατάθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιγράφει μια επίθεση που έγινε από πιο κλειστό κύκλο φοιτητών στις 23 Ιανουαρίου 2015, δύο εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση, για την οποία έγινε προσπάθεια να μείνει στο σκοτάδι. Ο μάρτυρας λέει:

«Το βράδυ άκουσα φασαρία. Έμαθα ότι οι… χτυπούσαν τον Βαγγέλη. Κάποια στιγμή που πήγε να ξεφύγει ο… του πέρασε μια μπλούζα στο λαιμό και τον τράβηξε ξανά μέσα στο δωμάτιο όπου συνεχίστηκε ο ξυλοδαρμός. Ο καβγάς άρχισε από την ώρα που ακούστηκε ο Βαγγέλης να λέει «αφήστε το πορτοφόλι μου και το κινητό μου κάτω». Την επόμενη μέρα ρώτησα γιατί τον χτυπούσαν και μου απάντησαν «ο Βαγγέλης πέρυσι έκανε πολλά και μιλούσε πολύ, καιρός ήταν». Το ίδιο βράδυ άκουσα ξανά ήχο από σφαλιάρα και τον Βαγγέλη να λέει «άσε με ήσυχο, φύγε, μη με πειράζεις», περιγράφει στην κατάθεσή του μάρτυρας.

Ο φίλος που προσπαθούσε να βοηθήσει

Σημαντική είναι, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η κατάθεση συμφοιτητή και φίλου του Βαγγέλη, ο οποίος δηλώνει ότι είχε ενημερώσει την υπεύθυνη της Εστίας και τον διευθυντή της Σχολής.

«Τέσσερις μήνες αφότου γνώρισα τον Βαγγέλη, είδα πλέον ένα Βαγγέλη που έσβηνε. Όταν λέω έσβηνε εννοώ ότι έχανε το λαμπερό του χαρακτήρα και το γέλιο του. Είχε γίνει πιο απόμακρος, δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί, ήταν σε άλλο κόσμο. Αυτά μπορούσε εύκολα να τα καταλάβει κάποιος που είχε γνωρίσει τον Βαγγέλη στην αρχή, σε σχέση με τους επόμενους μήνες (…) Ρωτώντας έμαθα ότι συγκεκριμένα πέντε άτομα του έκαναν καψώνια και αυτός ήταν ο λόγος που είχε αλλάξει η συμπεριφορά του. Είχα ακούσει ότι τον έκλειναν στην ντουλάπα και του λέγανε “είσαι τζουκ-μποξ, τραγούδα για να βγεις”. (…)
Δεν είχα δει εγώ κάτι αλλά τα μάθαινα. Μία μέρα όμως μίλησα με ένα συγκεκριμένο άτομο που γνώριζα καλύτερα και με αυτά που μου είπε ότι τράβαγε ο Βαγγέλης κατέβηκα αμέσως κάτω στην υπεύθυνη της Εστίας και της είπα “πάνω στην εστία είναι ένα παιδί που το βασανίζουνε και αν δεν το προσέξετε θα το χτυπήσουν πολύ σοβαρά, ακόμα και θα τον σκοτώσουν”. Η κυρία… μου είπε ότι είχε δει και αυτή κάποιες εκδορές στα χέρια του Βαγγέλη αλλά πίστευε ότι ήταν από παιχνίδια. Μετά με ρώτησε αν αυτός είναι ο λόγος που είχε πέσει η απόδοση του Γιακουμάκη στα μαθήματα. Εγώ της είπα ότι αυτό ήταν λογικό να συμβεί αφού ο Βαγγέλης περνάει αυτά που περνάει. Το άτομο που μου είπε για τα όσα περνάει ο Βαγγέλης ήταν ο… που τα είχε δει και ο ίδιος. Ο… πολλές φορές έφευγε από το δωμάτιό του και ερχόταν στο δικό μου και καθόταν όλη μέρα εκεί για να μην είναι στον ίδιο χώρο με αυτούς που κάνουν καψώνια στον Βαγγέλη. Μάλιστα τους χαρακτήριζε “Ούγκα Μπούγκα” εξαιτίας της συμπεριφοράς τους (…) Η κυρία… με πήρε και πήγαμε στον διευθυντή της Σχολής και του είπα τα ίδια πράγματα. Ταράχτηκε πολύ με αυτά και προσπάθησε να επικοινωνήσει με μία υπηρεσία σχετική με το μπούλινγκ αλλά δεν τα κατάφερε. Είπε ότι έπρεπε να συζητήσει με τους άλλους καθηγητές ώστε να μην εξαγριωθούν με εμένα οι πέντε Κρητικοί και μου δημιουργήσουν προβλήματα. Μετά ανέβηκε η κυρία… και μίλησε με τους… που της επιβεβαίωσαν τα όσα της είχα πει. Μέσα στην ίδια εβδομάδα, αποφασίστηκε από τους καθηγητές η αλλαγή του δωματίου του Βαγγέλη και την επόμενη εβδομάδα έγινε κατευθείαν η αλλαγή».

Ο επόμενος τραμπουκισμός έγινε στις 23 Ιανουαρίου 2015

«Του έβαζαν τσιγάρο στο στόμα για να καπνίσει με το ζόρι ενώ ο Βαγγέλης αντιστεκόταν αφού δεν ήταν καπνιστής (…) Σε άλλο χρόνο ο… έκρυψε το απορρυπαντικό του Βαγγέλη και έλεγε ότι δεν ήξερε που είναι. Ο Βαγγέλης έψαχνε στα δωμάτια να το βρει. Τότε οι… τον κυνήγησαν και ο … με πολύ δύναμη από πίσω με τις μπότες του και κατάλαβα ότι ο Βαγγέλης κούτσαινε. Την ίδια μέρα είδα ότι ο Βαγγέλης είχε στο πρόσωπό του γρατσουνιές ενώ είχα ακούσει και φασαρία. Όπως μου είπε, τον είχαν δέσει στο πάτωμα με ένα χοντρό σκοινί. Ο… ήταν από πάνω του και με τη βούρτσα που γυαλίζουμε τα στιβάνια με χτυπούσε στο πρόσωπο. Του έλεγα να σταματήσει, αλλά εκείνος γελούσε και συνέχιζε».

Υπάρχει video

Στις 2 Μαρτίου 2015 στη Γραμματεία της Γαλακτοκομικής Σχολής έφτασε ένας φάκελος με άγνωστο αποστολέα και παραλήπτη ένα φοιτητή.  Οι αστυνομικοί διάβασαν την επιστολή αλλά δεν κατάφεραν να βρουν την ταυτότητα του αποστολέα. Η επιστολή έγραφε:

«Όσο και αν προσπαθείτε να κρυφτείτε έχω βίντεο που αποδεικνύει τι του κάνατε πριν το τέλος του.  Θα το πάω στην Αστυνομία και στη Νικολούλη και δεν το έκανα ακόμα γιατί κυκλοφορώ ανάμεσά σας και φοβάμαι. Απλά έτυχε να είμαι στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Πες το σε όλους. Θα σας καταστρέψω. Και αν δεν ομολογήσετε, θα την πληρώσουν οι οικογένειές σας».

Γνώριζε και η σχολή

Η διεύθυνση της Σχολής γνώριζε για κάποια από τα περιστατικά, αλλά δεν τα σταμάτησε παρότι σχεδόν όλοι ήξεραν, όπως περιγράφουν στις καταθέσεις τους, ότι «ο Γιακουμάκης πέρασε πολλά πέρυσι, δεν θα αντέξει άλλο».

Οι κατηγορίες

Για τους τραμπουκισμούς κατά του Βαγγέλη απαγγέλθηκαν σε εφτά φοιτητές κακουργηματικές κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση από κοινού και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση από κοινού. Δίωξη έχει ασκηθεί και για ανθρωποκτονία από πρόθεση «εν τοις πράγμασι» (ουσιαστικά κατ’ αγνώστου), ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη έχει αφήσει πολλές φορές να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία αλλά για εγκληματική ενέργεια. Πιθανό θεωρείται δε να προστεθούν και άλλα στοιχεία όσο η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *