Βενετία: Απαγορεύει το κάπνισμα στο κέντρο της πόλης ο Δήμαρχος

Ο αντικαπνιστικός νόμος φαίνεται να έχει αρχίσει να γίνεται ακόμη πιο αυστηρός σε όλη την Ευρώπη. Στη Βενετία, μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης φαίνεται να θέλει να απαγορεύσει το κάπνισμα στο κέντρο της πόλης.

Η πρόταση του δημάρχου περιλαμβάνει την απαγόρευση του καπνίσματος «σε ευαίσθητες περιοχές του κέντρου, όπως η Πλατεία του Αγίου Μάρκου και το Ριάλτο, όπου καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, ιδίως τουριστών».

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουΐτζι Μπρουνιάρο φαίνεται αποφασισμένος να απαγορεύσει το κάπνισμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του:

«Απαγορεύεται αυστηρώς το κάπνισμα στο κέντρο της Βενετίας και θα διανέμονται σακούλες για να μην πετάνε οι καπνιστές τα αποτσίγαρα στο έδαφος.»

Η ιδέα φαίνεται να μπήκε στο μυαλό του δημάρχου μετά από επίσκεψή του στο Τόκιο. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα οι δρόμοι είναι τελείως απαλλαγμένοι από τσιγάρα και καπνικά προϊόντα. Μάλιστα, για να καπνίσει κανείς θα πρέπει να μεταβεί σε ειδικά σημεία καπνίσματος.

Πλέον, ο Μπρουνιάρο προτείνει την εισαγωγή του μέτρου και στην πόλη της Βενετίας. Το μέτρο αυτό έγινε γνωστό με ανακοίνωση του που έκανε στο ετήσιο συνέδριο δημάρχων, που έγινε στο Παλάτι των Δόγηδων της πόλης και το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα την ασφάλεια.

Η πρόταση του δημάρχου περιλαμβάνει τα εξής:

  • Απαγόρευση του καπνίσματος σε ευαίσθητες περιοχές του κέντρου, όπως η Πλατεία του Αγίου Μάρκου και το Ριάλτο, όπου καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, ιδίως τουριστών.
  • Θα υπάρχουν σημεία για τους καπνιστές, αλλά κατά τέτοιον τρόπον να μη θίγεται η υγεία (η δική τους και των άλλων), αλλά να επιδεικνύεται και σεβασμός στην ιστορία και τον χαρακτήρα της πόλης.

Μάλιστα, ο δήμος σκέφτεται να παρέχει ειδικές σακούλες, ή ακόμη και ειδικά φορητά τασάκια-σουβενίρ στους επισκέπτες και τους πολίτες του για να μην πετούν τα αποτσίγαρα στον δρόμο. Η νέα απαγόρευση εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ο δήμαρχος της Βενετίας δηλώνει τα εξής:

«Ακόμη κι η απαγόρευση του καπνίσματος συμβάλλει στο να μείνει καθαρή η Βενετία. Είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους, αλλά και στον εαυτό μας.

Κι εγώ καπνίζω το πούρο μου, όμως προσπαθώ να το αποφύγω όταν βρίσκονται γύρω μου πολλοί άνθρωποι, ακόμη και σε ανοικτό χώρο.»

Total
6
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *