Βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων | Περίεργα πράγματα συμβαίνουν την Άνοιξη

Είναι μεσημέρι Μαρτίου. Βρίσκομαι στη κεντρική βιβλιοθήκη. Εκεί στο λεγόμενο ναό του φλερτ και της μελέτης, το πεδίο μάχης του κάθε φοιτητή στον αγώνα κατά της εξεταστικής. Μα πού είναι όλοι;

Πού είναι εκείνοι οι καπνιστές που κάνουν γραμμή έξω από την πόρτα και δημιουργούν μια όμορφη στρώση αποτσίγαρων στο πάτωμα; Πού είναι εκείνες οι αιθέριες υπάρξεις που μας ζαλίζουν με το ρυθμικό ταπ-ταπ και τα αρώματά τους, καθώς κινούνται ανάμεσά μας; Πού είναι εκείνοι που φωτογραφίζονται και κάνουν check in; Πού είναι ο κόσμος που λατρεύουμε να μισούμε;

Παρακάτω σου περιγράφω τι συμβαίνει και τι δε συμβαίνει στην βιβλιοθήκη, στα μισά του εξαμήνου, όπως τα παρατηρώ αυτή τη στιγμή.

  • Ο κόσμος διαβάζει! Ναι, αλήθεια! Κοιτάνε τα βιβλία και τα λάπτοπ τους με τόση προσήλωση που ειλικρινά κάτι μοιάζει να είναι λάθος. Κανένα αποσβολωμένο βλέμμα στο πουθενά, κανένας που να χαζεύει. Όλοι με κάτι ασχολιούνται. Μπράβο, νέοι μου!
  • Έχει θέση να καθίσεις. Και εσύ και όλο το νοικοκυριό σου και όλη η παρέα σου. Έχεις ένα θρανίο δικό σου, όπου αν θέλεις κοιμάσαι κιόλας χωρίς να σε διακόψει κανείς. Μπορείς επίσης να διαλέξεις θέση από μια μεγάλη γκάμα επιλογών, ανάλογα με τις ανάγκες σου.
  • Έχει ησυχία και το μόνο που ακούς είναι η μελωδία της αφοσίωσης στο διάβασμα και ο ρυθμός των στυλό και των πληκτρολογίων. Δε χρειάζεται καν να βάλεις μουσική για να συγκεντρωθείς!
  • Μπορείς να απλωθείς και να απλώσεις στα μουλωχτά τα πόδια σου στην απέναντι καρέκλα. Διάβασε με μια δόση «παρανομίας» και άνεσης, καθώς κανείς δε θα σε δει και κανείς δε θα σου κάνει παρατήρηση. Θα μείνει μυστικό.
  • Δε σε ενοχλεί κανένας. Κανείς δε θα σου πει «Κάνε λίγη ησυχία», «Πάνε πιο εκεί» ή «Να περάσω λίγο;». Κανείς δε θα σε αποσπάσει με το να κουνάει τα χέρια του ή με το να μιλάει στον εαυτό του.
  • Μπαίνεις και βγαίνεις ανενόχλητος, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να κάνεις 3 οχταράκια και δυο στάσεις λόγω κίνησης στους διαδρόμους. Όλα κυλούν πιο γρήγορα, και εσύ κινείσαι αγέρωχα σε μία ευθεία.
  • Βρίσκεις πρίζα για το λάπτοπ… και το κινητό και ό, τι άλλο θέλεις να φορτίσεις. Εδώ το ελληνικό αναγνωστήριο, εδώ η πρίζα, εδώ το τζάμπα ρεύμα! Και είναι όλο δικό σου!
  • Το wi-fi δεν είναι υπερφορτωμένο και έτσι σερφάρεις ανενόχλητα, χωρίς τα ανεπιθύμητα κρασαρίσματα και lags. Τι άλλο θέλεις, πια;
  • Νιώθεις αόρατος και δε σου σηκώνεται η τρίχα στο κοίταγμα κάποιου επίμονου creepy τύπου από μακριά. Είσαι μόνος, είσαι αόρατος όταν όλοι διαβάζουν. Είσαι ελεύθερος να κινηθείς όπως θες!

Με άλλα λόγια, η βιβλιοθήκη στα μισά του εξαμήνου είναι ένα άλλο μέρος. Είναι για λίγους που τολμάνε να πάνε για να διαβάσουν και όχι για βιβλιοτουρισμό. Είναι για όσους λατρεύουν την ατμόσφαιρά της… Αν είσαι και εσύ από αυτούς που τους αρέσει να διαβάζουν στη βιβλιοθήκη, μάθε πως αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να την επισκεφτείς!!

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *