Ξεκίνησε η διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου στην Έρευνα των ΑΕΙ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις». Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 14:00. Η πολιτική που εισηγείτο ο νέος αναπληρωτής υπουργός κ. Κώστας Φωτάκης είχε ήδη κερδίσει θετικές εντυπώσεις, καθώς θα οργάνωνε τον τομέα της έρευνας στη χώρα.

Οι αλλαγές

Το νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο παιδείας για την έρευνα δεν έχει σημαντικές διαφορές, όσον αφορά τον τομέα αυτό, με το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε τεθεί προ εβδομάδων σε διαβούλευση. Έχουν αποσυρθεί οι διατάξεις που αφορούσαν τη λειτουργία των πανεπιστημίων και είχαν επικριθεί ότι ήταν ένας μίνι νόμος – πλαίσιο εντός του νομοσχεδίου για την Έρευνα. Από το νέο νομοσχέδιο απουσιάζουν όλες οι διατάξεις που αφορούν τη συμμετοχή φοιτητών στα εκλεκτορικά σώματα στα ΑΕΙ, την επιστροφή των «αιωνίων» φοιτητών, την επαναφορά του ασύλου, την υποβάθμιση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη:

  • Οι διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου αποτελούν επείγουσα νομοθετική παρέμβαση στους τομείς της Έρευνας και της Τεχνολογίας, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αφενός μεν μείζονα θέματα κατεύθυνσης του ερευνητικού συστήματος, αφετέρου δε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, που δημιουργήθηκαν μετά την ψήφιση του ν.4310/2014.
  • Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις, διατυπώνοντας απόψεις και παρατηρήσεις προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου.

 

 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *